2008      
2008      

Keramuze ‘99

Zo op het eerste gezicht lijken de keramische potten van Martin McWilliam keramische potten. Bij nadere beschouwing blijken ze maar voor de helft te bestaan en zijn ze bovendien bijna plat. De in Duitsland wonende kunstenaar speelt in zijn ‘Virtual pots’ met ruimtelijkheid, of liever gezegd de ontkenning ervan. Hij probeert in zijn ruimtelijk werk de derde dimensie te ondermijnen en stelt zich daarmee lijnrecht tegenover de tekenaar die een ruimte op een plat tekenvlak probeert te suggereren. Bovendien tart hij het visueel vermogen van de beschouwer door iets te suggereren dat er in wezen niet is; een halve keramische pot in dit geval. Werk van McWilliams is te zien op de derde keramiekmanifestatie Keramuze, georganiseerd door Stichting Kunst en Cultuur De Bilt/Bilthoven. Gedurende de maand juni wordt op drie locaties in gemeente De Bilt een indruk gegeven van de actuele ontwikkelingen in de keramische kunst en kunstnijverheid. Ongeveer zeventig kunstenaars uit binnen- en buitenland zijn geselecteerd. Op 29 mei, de officiële openingsdag, zal op het terrein rond gemeentehuis Jachtlust een grote eendagstentoonstelling te zien zijn van werk van een groot aantal keramisten.

Eén van de locaties waar keramiek getoond zal worden is de tuin van landgoed Houdringe, waar het hoofdkantoor van de Grontmij is gevestigd. Hier zal voornamelijk monumentaal werk te zien zijn van negentien kunstenaars. In de waterpartij bij de entree tonen Arja Hoogstad en Heleen Proost twee keramische vrouwelijke naakten. Andrea Stötzer toont het werk ‘Transit’, een houten staketsel waarin een grote keramische pot door een aantal touwen op zijn plaats wordt gehouden. Stötzer legt in dit werk een verband met de traditionele manier waarop waardevolle en breekbare spullen worden vervoerd. Remco Posthuma hangt ongeveer tachtig identieke vormen aan de bomen langs de toegangslaan van het landgoed en op het bordes van het monumentale kantoorpand.

In het oude en nieuwe gedeelte van gemeentehuis Jagtlust is keramiek op kleinere schaal te zien aan de muren en in vitrines. In de voorhal van het oude gedeelte zijn ontwerpen te zien voor onderdelen van serviesgoed. In de traverse die de oudbouw met de nieuwbouw verbindt is onder meer werk te zien van de Italiaanse kunstenaar Giovanni Cimatti. Diens gestileerde keramische vormen met eenvoudige geometrische motieven werden in een tentoonstellingscatalogus eens omschreven als ‘archeologische vondsten van een toekomstige beschaving’.

Tenslotte worden de diverse binnenruimten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gebruikt voor het tonen van keramische kunstwerken. Bij de manifestatie zal een publicatie verschijnen met werk van de exposanten. Het Steunpunt Kunstzinnige Vorming Zeist geeft een educatief boekje uit dat met name is bestemd voor jonge scholieren.